Nový Zéland: Příručka k WHS

Získali jste Working Holiday Visa (WHS)? Gratuluji! Teď už se stačí jen rozhodnout, kdy vyrazíte, koupit letenku, zařídit vše potřebné, sbalit se a rozloučit se s blízkými. V článku se dozvíte, co je třeba promyslet a vyřídit potom, co vám na email přijde dopis s vašimi ročními vízy.


Celý příspěvek

Reklamy
Normální

Nový Zéland: Working Holiday Visa

Dva roky v Anglii utekly jako voda. Z cizí země se stal můj domov. Netrvalo dlouho a s přítelem jsme začali přemýšlet nad tím, kde jinde bychom mohli žít (nejlépe mimo Evropu). Chtěli jsme zažít něco jiného – nového. Poznat další kulturu a odlišný způsob života.

V Anglii jsme šetřili na to, abychom si mohli dovolit žít několik měsíců bez práce. Naší představě nejlépe odpovídaly Working Holiday Visa. Díky nim můžete v dané zemi nejen cestovat, ale i pracovat po dobu jednoho roku.

Občanům České republiky poskytují Working Holiday Visa Kanada, Nový Zéland, Jižní Korea, Chile a v poslední době se mluví i o dohodě s Austrálií.

Nejprve jsme plánovali Kanadu. Později ale shodou různých okolností padla volba na Nový Zéland. Ze všech stran jsme na něj slyšeli jen chválu. Po pár týdnech a několika fotkách na instagramu jsme se do země Pána Prstenů zamilovali i my.

Žádost o Working Holiday Visa pro Nový Zéland se letos otevírá 7. března 2017 v 10:00 novozélandského času (6. března 2017 22:00 českého času). Pro Českou republiku je kvóta 1200 víz. Získat je můžete pokud jste občanem České republiky, máte zde trvalý pobyt a je vám v rozmezí od 18 do 35 let.

Jedním z 1200 šťastlivců můžete být i vy. Vše záleží na rychlosti a štěstí.

Rychlí budete pokud nic nenecháte náhodě a na vyplňování žádosti se dobře připravíte. Doporučuji si předem vše zapsat do poznámkového blogu nebo dokumentu v počítači (podle toho co vám vyhovuje). Díky tomu budete mít všechny odpovědi po ruce, nebudete muset dlouho přemýšlet a jednotlivé formuláře vyplníte včas.

Postup k získání Working Holiday Visa

  • Vytvořte si svůj profil zde.
  • Nachystejte si odpovědi na všechny níže uvedené otázky.
  • Zkontrolujte si, zda máte na několik let dopředu platný cestovní pas i občanský průkaz (doporučuje se platnost minimálně 3 měsíce po plánovaném odjezdu z Nového Zélandu).
  • Ujistěte se, že máte na své kartě (Visa nebo MasterCard) dostatek finančních prostředků k zaplacení poplatku (165 NZD) a že máte povolené platby online.
  • Poté si už jen přepočítejte časový posun z novozélandského času na váš místní
  • V danou hodinu buďte přihlášeni na stránkách imigračního.
  • Pohodlně se usaďte k počítači a pusťte se do vyplňování.

Pokud vás zajímá, jaké otázky na vás v žádosti čekají a jaké byly mé zkušenosti z minulého roku, pokračujte ve čtení.

Celý příspěvek

Normální