Nový Zéland: Working Holiday Visa

Dva roky v Anglii utekly jako voda. Z cizí země se stal můj domov. Netrvalo dlouho a s přítelem jsme začali přemýšlet nad tím, kde jinde bychom mohli žít (nejlépe mimo Evropu). Chtěli jsme zažít něco jiného – nového. Poznat další kulturu a odlišný způsob života.

V Anglii jsme šetřili na to, abychom si mohli dovolit žít několik měsíců bez práce. Naší představě nejlépe odpovídaly Working Holiday Visa. Díky nim můžete v dané zemi nejen cestovat, ale i pracovat po dobu jednoho roku.

Občanům České republiky poskytují Working Holiday Visa Kanada, Nový Zéland, Jižní Korea, Chile a v poslední době se mluví i o dohodě s Austrálií.

Nejprve jsme plánovali Kanadu. Později ale shodou různých okolností padla volba na Nový Zéland. Ze všech stran jsme na něj slyšeli jen chválu. Po pár týdnech a několika fotkách na instagramu jsme se do země Pána Prstenů zamilovali i my.

Žádost o Working Holiday Visa pro Nový Zéland se letos otevírá 7. března 2017 v 10:00 novozélandského času (6. března 2017 22:00 českého času). Pro Českou republiku je kvóta 1200 víz. Získat je můžete pokud jste občanem České republiky, máte zde trvalý pobyt a je vám v rozmezí od 18 do 35 let.

Jedním z 1200 šťastlivců můžete být i vy. Vše záleží na rychlosti a štěstí.

Rychlí budete pokud nic nenecháte náhodě a na vyplňování žádosti se dobře připravíte. Doporučuji si předem vše zapsat do poznámkového blogu nebo dokumentu v počítači (podle toho co vám vyhovuje). Díky tomu budete mít všechny odpovědi po ruce, nebudete muset dlouho přemýšlet a jednotlivé formuláře vyplníte včas.

Postup k získání Working Holiday Visa

  • Vytvořte si svůj profil zde.
  • Nachystejte si odpovědi na všechny níže uvedené otázky.
  • Zkontrolujte si, zda máte na několik let dopředu platný cestovní pas i občanský průkaz (doporučuje se platnost minimálně 3 měsíce po plánovaném odjezdu z Nového Zélandu).
  • Ujistěte se, že máte na své kartě (Visa nebo MasterCard) dostatek finančních prostředků k zaplacení poplatku (165 NZD) a že máte povolené platby online.
  • Poté si už jen přepočítejte časový posun z novozélandského času na váš místní
  • V danou hodinu buďte přihlášeni na stránkách imigračního.
  • Pohodlně se usaďte k počítači a pusťte se do vyplňování.

Pokud vás zajímá, jaké otázky na vás v žádosti čekají a jaké byly mé zkušenosti z minulého roku, pokračujte ve čtení.

Celá žádost je rozdělena do čtyř kategorií – Personal, Health, Character a Working Holiday Specific. Někde musíte vše vypisovat, jinde jen odpovídáte Ano/Ne.

Personal

  • Family Name (Přijmení):
  • Given Name (Jméno):
  • Given Name 2 (Prostřední jméno):
  • Preferred title (Oslovení):
  • Gender (Pohlaví):
  • Date of Birth (Datum narození):
  • Country of Birth (Místo narození):

Address

  • Street Number (Číslo popisné):
  • Street Name (Ulice):
  • City (Město):
  • State (Okres):
  • Country (Země):
  • Post Code (PSČ):

Contact

  • Phone Number (Telefonní číslo s předvolbou):
  • Email Address (Emailová adresa):
  • Are you represented by any Immigration adviser? (Zastupuje tě imigrační poradce?)
  • Communication Method (Způsob komunikace): Email
  • Do you have a Visa or MasterCard available for payment? (Máš Visa nebo MasterCard k zaplacení poplatku?)

Passport Details

  • Passport Number (Číslo cestovního pasu):
  • Re-enter Passport Number (Číslo cestovního pasu):
  • Citizenship of Passport (Občanství):
  • Passport Expire Date (Datum vypršení platnosti cestovního pasu):

Second Form of Identification

  • Identification Type (Další druh identifikace): ID (Občanský průkaz)
  • Date was Issued (Datum vydání):
  • Expiry Date (Datum vypršení platnosti):

Health

  • Do you have a medical condition that requires or may require renal dialysis during your intended stay in NZ?

(Jste v takovém zdravotním stavu, že byste museli nebo mohli podstoupit na NZ dialýzu?)

  • Do you have active tuberculosis?

(Máte tuberkulózu?)

  • Do you have any of the following medical conditions? Cancer, Heart Disease, A mental, physical or intellectual disability.

(Máte nějakou z následujících diagnóz? Rakovina, srdeční nemoc, mentální nebo psychická porucha.)

  • Do you have any medical condition that currently requires during your intended stay in NZ? Hospitalisation, Residential Care.

(Máte nějaké zdravotní potíže, které mohou během pobytu na NZ vyžadovat hospitalizaci nebo jinou péči?)

  • Are you pregnant?

(Jste těhotná?)

  • Have you spent during the last 5 years, at least three months in the country/countries where is a high incidence of TB?

(Strávili jste během posledních 5 let alespoň 3 měsíce v zemi/zemích kde je vysoký výskyt TBC?)

Země s nízkým výskytem tuberkulózy:

American Samoa, Andorra, Antigua and Barbuda, Australia, Austria, Barbados, Belgium, Bermuda, British Virgin Islands, Canada, Cayman Islands, Chile, Costa Rica, Cuba, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Dominica, Finland, France, Germany, Greece, Grenada, Iceland, Ireland, Israel (including the Occupied Palestinian Territory, and including East Jerusalem), Italy, Jamaica, Jordan, Libya, Liechtenstein, Luxembourg, Malta, Monaco, Montserrat, Netherlands, Netherlands Antilles, New Zealand, Norway, Oman, Puerto Rico, Saint Kitts and Nevis, Saint Lucia, San Marino, Slovakia, Slovenia, Sweden, Switzerland, Trinidad and Tobago, Turks and Caicaos, United Kingdom, United States of America, United States Virgin Islands a Vatican City.

Character

  • Have you ever been convicted of any offence for which you have been sentenced to a term of imprisonment of 5 years or more, or for an indeterminate period capable of running for 5 years or more?

(Byli jste někdy odsouzeni k odnětí svobody na 5 a více let nebo jste dostali podmínku na 5 a více let?)

  • Have you, in the 10 years preceding this application, ever been convicted of any offence for which you have been sentenced to imprisonment for a term of 12 months or more, or for and indeterminate period capable of running for 12 month or more?

(Byli jste v posledních 10 letech odsouzeni k odnětí svobody na 12 měsíců a více nebo jste dostali podmínku na 12 měsíců a více?)

  • Do you have a New Zealand removal order in force against you?

(Byli jste vyhoštěni z Nového Zélandu?)

  • Have you ever been deported from New Zealand or any other country?

(Byli jste někdy deportováni z Nového Zélandu nebo jiné země?)

  • Have you been charged, convicted, under investigation for any offence against the law in any country or excluded from or refused entry to any country? Or removed from or asked to leave any country?

(Byli jste někdy stíháni nebo vyšetřováni z kriminální činnosti nebo nepřipuštěni do jakékoliv země? Byli jste vyhoštěni z cizí země?

Working Holiday Specific

  • Have you ever been issued a visa or permit under a New Zealand Working Holiday Scheme before?

(Žádali jste někdy dříve o víza v rámci Working Holiday?)

  • Do you have sufficient funds available for your Working Holiday in New Zealand?

(Máte dostatek finančních prostředku pro pobyt na Novém Zélandu? – Doporučuje se min. 4 500 NZD)

  • Please enter the date you intend to travel to New Zealand.

(Prosím vyplňte předpokládaný den příjezdu na Nový Zéland – odhadem.)

  • Have you been to NZ before?

(Byli jste už někdy na NZ?)

  • If yes, when?

(Pokud ano, kdy?)

  • Do you have sufficient funds to purchase an outward ticket when you are due to leave NZ?

(Máte dostatek finančních prostředků na koupi zpáteční letenky?)

  • Do you meet the specific requirements for the scheme you are applying for?

(Splňujete všechny specifické požadavky pro žádost o WHS?)

Tím se dostáváme ke konci. Jakmile formulář odešlete a server vás pustí k zaplacení poplatku (165 NZD) máte skoro vyhráno. O vízum můžete přijít pokud jste vyplnili něco špatně. Dávejte si proto pozor, abyste všechny odpovědi vyplnili správně a bez chyb.

Neukáže-li se vám platební portál, kvóta už je bohužel plná.

Ještě před tím velkým dnem se zaregistrujte na stránkách imigračního. Vytvořte si zde svůj profil, přes který se budete přihlašovat k vyplnění žádosti o víza.

V úvodu jsem zmínila, že k získání víz je třeba štěstí. Možná to zní jako klišé, ale je to tak.

Abych vám to objasnila, podělím se o svou zkušenost z minulého roku. O vízum jsem žádala společně s přítelem a dalšími dvěmi kamarády.

Já byla v Anglii na notebooku (prohlížeč Google Chrome), můj přítel v Austrálii (také Google Chrome). Naši přátelé byli oba v ČR na svých počítačích.

Ve chvíli, kdy se žádost o vízum otevřela, se ani jeden z nás nedostal přes přihlášení. První hodinu jsme se do zblbnutí pokoušeli stránku obnovit. Bohužel bez úspěchu. Podle zpráv na facebooku jsme nebyli jediní, kterým to nefungovalo.

Po dvou hodinách se už našlo pár vyvolených, jenž se probojovalo až k zaplacení poplatku. My pořád nic. Stránka nenalezena. Bílá obrazovka. Nekonečné načítání. Druhá sklenka vína vypitá.

Během dalších patnácti minut jsem se zázrakem dostala do první kategorie. S nadšením jsem vyplnila všechny otázky a zaplatila poplatek. Hurá! Můj přítel byl ovšem pořád na začátku. Neváhala jsem a celou žádost vyplnila za něj. Server mi fungoval. Párkrát mě sice vrátil na začátek a já musela všechny otázky vyplnit znova. Nakonec jsem se přece jen dostala k placení.

Naši přátelé byli pořád tam, kde před 3 hodinami. Postupně jsem tak vyplnila žádosti i pro ně. Dokonce i po 4 hodinách zaplatili poplatek. Za týden jsme všichni dostali potvrzující email s přiloženými vízy.

Do teď nechápu, proč právě můj počítač jako jediný dostával zpětnou reakci od serveru. Lidé zkoušeli notebooky, tablety i telefony. Já uspěla s macbookem a někomu to fungovalo jen na telefonu.

My měli tehdy celý rok na to rozhodnout se, kdy bude ta správná chvíle pro cestu na Nový Zéland.

O tom, jak vše dopadlo a jaké přípravy předcházely naší cestě, se dočtete v dalších článcích.

Všem, kteří mají v plánu o víza žádat v letošním roce, přeji hodně štěstí a hlavně pevné nervy.

Máte-li nějaké otázky neváhejte mě kontaktovat prostřednictvím komentáře.

BB

Reklamy
Normální

15 thoughts on “Nový Zéland: Working Holiday Visa

  1. Martina napsal:

    Ahoj, skvělý článek! 🙂 Mohla bys mi prosím ještě upřesnit, ve které části přesně tě to nechtělo pustit dále? Přihlásíš se pod svým jménem, klikneš nalevo na kolonku Working holiday, vyskočí ti nabídka o kterou zem máš zájem, vybereš ji a pak by mělo vyskočit okno, že už je pro ČR otevřeno a zmáčknout Apply now, že? A pak už se otevře stránka na vyplňování.. Přes kterou část je teda největší problém se dostat? A taky.. U vyplňování, může se stát, že když vyplním první stránku kde je jméno atd. pak zmáčku next, tak že mě to vyhodí? Děkuji moc za odpověď a ještě jednou za super článek! :))

    To se mi líbí

    • Ahoj. Moc dekuji 🙂 Ze zkusenosti muzu rict, ze se kazdy zasekl na jine strance. Funguje to presne tak jak pises. Kamarad se treba ani nedostal pres apply. Myslim, ze nejlepsi bude byt v tu chvili uz prihlasena. Me to na chvili zmrzlo pri kliknuti
      Na prvni sekci zadosti, pak uz to ale fungovalo. Bohuzel mas pravdu, nekdy vyplnis celou sekci, zmacknes next a ono te to vrati na zacatek s prazdnymi policky. Chce to pevne nervy, ale myslim, ze jakmile si uz jednou v te zadosti a i kdybys treba musela jednu zadost vyplnit vickrat uz ti to nezamrzne uplne a mela by si byt schopna dojit az do konce. Drzim moc palce!

      To se mi líbí

  2. Ondra napsal:

    Ahoj, mám jeden dotaz prosím, v kategorii charakter, u otázky: Byli jste v posledních 10 letech odsouzeni k odnětí svobody na 12 měsíců a více nebo jste dostali podmínku na 12 měsíců a více..nevíš, jak moc toto posuzují, nebo zkoumají pravost odpovědi, asi jim nemá cenu lhát viď, oni si to všechno zjistí…. dostal jsem totiž bohužel podmínku s pojenou s řízením vozidla asi na 14 měsíců, ale po půlce mě už vrátili řidičák…tak právě přesně nevím, co tam napsat…děkuji za radu .)

    To se mi líbí

    • Ahoj Ondro 🙂 ty jo tak s tim bohuzel nemam zadnou zkusenost. Na tvem miste bych ale zaskrtla ano a urcite tam bude kolonka kde napises ze slo o rizeni vozidla a ze to bylo jen na pul roku. Myslim, ze uprimnost je v tomto pripade lepsi 🙂 co myslis ty?

      To se mi líbí

  3. Honza napsal:

    Dobrý den, mohl by mi prosím někdo poradit ? Četl jsem, že při žádosti o vízum se zvýší úspěšnost tím, že formulář vyplňujeme z více počítačů. Chtěl bych se zeptat, jestli k tomu stačí mít jeden účet, nebo jestli mám těch účtu vytvořit více. Ať se nestane, že budeme na jednom účtu přihlášení tři a z nějakého důvodu to pro to nepůjde. Děkuji za odpověď

    To se mi líbí

    • Ahoj Honzo, ja osobne si myslim, ze ani vice uctu na sve osobni udaje mit nemuzes. Takze pokud to chces zkouset na vice pocitacich, tabletech nebo telefonech tak pouzij jeden ucet. Ja byla taky prihlasena minuly rok na pritelove uctu, stejne jako on, a vyslo to.

      To se mi líbí

  4. Pingback: Nový Zéland: Příručka pro cestovatele | beabruska

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s